Czekoladowe tartaletki sernikowe z dynią
Czekoladowe tartaletki sernikowe z dynią
Przepis autorstwa Doroty Domino
Składniki na spód:
180 g mąki
20 g kakao
2 łyżki erytrolu
100 g masła
2 łyżki jogurtu
szczypta soli
Składniki na masę:
250 g twarogu sernikowego
⅓ szklanki erytrolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
30 g gorzkiej czekolady
½ szklanki puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
Do przyozdobienia:
½ szklanki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, kakao i erytrolem na stolnicy. Wkrajamy do niej masło i wyrabiamy gładkie ciasto, dodając jogurt. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (góra-dół).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Wykrawamy koła, którymi wylepiamy spód foremek do tartaletek (nie zapominamy o brzegach) – jeżeli nie są silikonowe, wcześniej nacieramy je masłem i obsypujemy mąką. Nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostudzenia. W tym czasie dzielimy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Składniki na masę – oprócz czekolady i puree dyniowego i przyprawy – krótko miksujemy. Dzielimy na dwie części (⅔ i ⅓). Do większej części dodajemy puree dyniowe i mieszamy. Do drugiej dodajemy czekoladę.
Na spód wylewamy warstwę dyniową, następnie nakładamy łyżką warstwę czekoladową i patyczkiem do szaszłyków robimy esy floresy. Pieczemy 25 – 30 minut. Posypujemy prażonymi orzechami.
Więcej dyniowych przepisów znajdzicie w pierwszym numerze MOOD – do poczytania tutaj: KLIK!

